Uge 1+2

Din menstruation er netop afsluttet. Din livmoders overskydende slimhinde og ubefrugtede æg er blevet afstødt af kroppen gennem menstruationen og en ny cyklus er startet. Dine hormoner forbereder nu at modne et nyt æg til befrugtning.

Termin

Terminen bliver udregnet af lægen eller jordemoder, og tager udgangspunkt i din sidste menstruations første dag. Dvs. man medregner de 2 uger der ligger før din ægløsning. Man siger at en graviditet ca. tager 280 dage – eller 40 uger. Tidspunktet for fødslen er vejledende og det er meget normalt at en kvinde føder enten 3 uger før termin eller 2 uger efter.

Uge 2

Et æg er igang med at blive modnet. Det ligger i æggestokken og vil når det er modnet blive ledt ud igennem æglederen, som betyder ægløsning og tidspunktet hvor du kan blive gravid. Nogle kvinder kan mærke at de har ægløsning ved en lille smerte nede ved en af siderne på dit underliv – også kaldet “Mittelschmerz”.

Graviditet efter P-pille ophør

Har du smidt p-pillerne inden for de sidste 2 måneder, kan din ægløsning være usikker. Nogen har uregelmæssig menstruation og andre har slet ingen. Hvis du slet ingen blødning har haft siden du stoppede og alligevel er blevet gravid skal du undersøges hos lægen og evt. lægge 1-2 uger til beregningen af terminen.

Gå fra uge 1+2 til uge 3

Gode råd:
1. Skriv din menstruationscyklus ned i en kalender, da det er fra din sidste menstruationsdags 1. dag at din termin (forventet fødselstidspunkt) vil blive beregnet fra. 
2. Begynd allerede nu at indtage folinsyre 400 mikrogram dagligt. (Tages fra ca. 1 md. før undfangelse til og med 12. graviditetsuge.) Folinsyre tages for at undgå at føde et barn med rygmarvsbrok). 
3. Undgå tobak, passiv rygning, alkohol, medicin og stress 
4. Læs om Sundhedsstyrelsens anbefalinger
NB! Oplysningerne er vejledende og forskellig fra kvinde til kvinde. De viser hvordan en graviditet kan forløbe.