Gravid 12. uge (11+0)

Denne uge starter på graviditetsdagen 11+0 og slutter med 11+6. Du er nu ca. 27,5 % henne i din graviditet og i det der hedder 12. graviditetsuge.

Det er omkring nu at den værste graviditetskvalme kan begynde at aftage, men der kan godt gå et par uger endnu. Det er også nu den første scanning nærmer sig, og forhåbentlig har du fået en tid til den. Læs mere om foster udvikling, din udvikling, samt få gode råd herunder.

Følg graviditeten dag for dag i denne artikel, og dagene er i denne uge:

 • Gravid 11+0
 • Gravid 11+1
 • Gravid 11+2
 • Gravid 11+3
 • Gravid 11+4
 • Gravid 11+5
 • Gravid 11+6

Foster i 12. uge

Barnet er ca. 4.1 cm. langt, og vejer ca. 15 g i uge 12. Det vokser nu med et par milimeter om dagen.

Udover at øjnene stadig mangler at komme på plads inde i angsigtet, er ansigtet færdigdannet. I løbet af de næste uger vil de finde deres fremtidige plads.

Fingrene ses tydeligt og der er anlæg til negle.

Der bliver mere plads til tarmene i bughulen og galdeblæren producerer galde. Bugspyt- og skjoldbruskirtlen er færdige.

Selvom kønsorganerne ikke er helt færdige, kan man godt se om det er en dreng eller pige nu.

Hypofysen begynder at producere hormoner.

Dit barn som har fået reflekser bevæger sig rundt i fostervandet som nu fylder omkring 50 ml. (4-5 spiseske fulde). Barnet kan nu synke noget af denne væske, og nyrerne begynder at producere og afsondre urin.

Din krop og dig i 12. uge

Hvis du ligger på ryggen og mærker lige over kønsbenet vil måske mærke noget hårdt nu. Det er toppen af livmoderen som er vokset. Den er nu ca. 7-10 cm i diameter og på størrelse med en lille grapefrugt. Fortvivl ikke hvis du endnu ikke kan mærke noget, i løbet af nogle uger kommer du til det. Man kan efterhånden se maven bule en smule ud hos de fleste, men mange er endnu i stand til at “skjule” deres graviditet for omverdenen.

De fleste kvinder der har døjet meget med kvalme, træthed, svimmelhed, hyppig vandladning og humørsvingninger vil nu begynde at få det bedre.

Linea Nigra er en mørk streg som hos nogle kvinder nu begynder at vise sig fra navlen og ned mod kønsbenet. Hvorfor den kommer vides ikke helt, men den forsvinder igen når du har født. Måske er dine bryster også blevet mørkere?

Vægten er muligvis steget med 2-3 kg., men det er meget forskelligt fra kvinde til kvinde.

Tiden nærmer sig til at du skal til nakkefoldsscanning, hvis altså du har ønsket det. Tankerne begynder måske at dukke op, hvordan du vil reagere hvis udfaldet ikke bliver som ønsket. Om du vil gå videre med flere undersøgelser, eller om du vil vælge at beholde barnet eller afbryde graviditeten. Der er mange scenarier og heldigvis vil de allerfleste opleve et positivt resultat. En god ide er at tænke tankerne til ende, snakke med faderen til dit barn/kæreste/mand og sørge for at det ikke kommer til at vælte din hverdag indtil det endelige resultat.

Det er nu du skal begynde at tage jerntilskud. Det daglige tilskud bør være på ca. 40-50 mg ferrojern.

Næste uge —>

Gode råd:

 1. Indtag folinsyre 400 mikrogram dagligt. (Tages fra ca. 1 md. før undfangelse til og med 12. graviditetsuge.) Folinsyre tages for at undgå at føde et barn med rygmarvsbrok).
 2. Det er godt at indtage en vitaminpille dagligt, som giver dig et tilskud af vitaminer og mineraler under graviditeten. Spørg evt. på apoteket om hvilket præarat.
 3. Undgå tobak, passiv rygning, alkohol, medicin og stress
 4. Læs om Sundhedsstyrelsens anbefalinger
 5. Husk at lytte til din krop og brug din sunde fornuft!

NB! Oplysningerne er vejledende og forskellig fra kvinde til kvinde. Alle kvinder og graviditeter er forskellige også indvendigt. De viser hvordan en graviditet kan forløbe. Er du i tvivl eller nervøs for noget vedr. dig og din krop eller har du spørgsmål er det vigtigt at kontakte din egen læge eller jordemoder.