Gravid 13. uge (12+0)

Gravid i uge 13 vil sige du er præcis ved punktet 12+0 når du går ind i ugen – Du er nu ca. 30 % henne i din graviditet ved uge 13.

Enten har du lige været til nakkefoldsscanning eller også er det i denne uge at du skal det. Det er her du får tallene for hvad sandsynligheden er for at fostret har downs-syndrom. Er sandsynligheden overvejende stor kommer du ind i et forløb for at udrede hvorvidt dit foster har downs.

I denne uge, og en af de dage du højst sandsynlig skal til scanning, er der disse graviditetsdage:

 • Gravid 12+0
 • Gravid 12+1
 • Gravid 12+2
 • Gravid 12+3
 • Gravid 12+4
 • Gravid 12+5
 • Gravid 12+6

Fosteret i uge 13

Dit barn måler nu ca. 5,4 cm. og vejer omkring 24 g i uge 13.

Fosterets øjne er nu rykket længere op på siden af hovedet, og målt fra øre til øre er hovedet nu ca. 20 mm. bredt.

Selvom fosteret stort set er færdigdannet og blot skal vokse nu, vil det ikke kunne overleve udenfor din livmoder endnu.

Lever og milt har overtaget blommesækkens funktion med at fremstille blodlegemer.

Så længe fosteret ligger i livmoderen kan det ikke svede, men det er nu svedkirtlerne er dannet.

Er du gravid med en pige, vil hendes æggestokke nu indeholde alle de æg hun nogensinde vil få.

Gravid uge 13

Risikoen for at få en spontan abort er nu væsentlig mindre. Man ser de fleste aborter indenfor de første 3 mdr. Mange kvinder får nu mere ro i sjælen og samtidig med at de mange graviditetsgener begynder at forsvinde, begynder en nemmere og roligere tid for flere gravide i disse uger.

Har du fået en aftale hos jordemoderen?

Din livmoder vokser og mange oplever maven er større om aftenen. Prøv at mærke over kønsbenet, hvis du ligger på ryggen, om du kan mærke noget hårdt. Det er din livmoder.

Måske er det i denne uge du skal have lavet nakkefoldsscanningen? Den tages bedst i 11-13 graviditetsuge. Man kan se på fosteret om der er en forhøjet risiko for, om barnet har Downs syndrom, ved at nakkefolden på dette stadie er større end hos raske fostre. Sammen med kvindens alder, og fosterets alder og størrelsen på nakkefolden kan man udregne en risikofaktor, men ikke en diagnose for om barnet er sygt.

De få gravide kvinder, hvis risikoudregning er høj, vil herefter blive tilbudt en moderkageprøve for at undersøge fosterets kromosoner. Denne moderkageprøve vil med sikkerhed kunne give et svar på om fosteret har Downs syndrom. Heldigvis er der kun nogle få som vil få et svar som viser at fosteret har Downs syndrom.

Næste uge —>

Gode råd:

 1. Indtag folinsyre 400 mikrogram dagligt. (Tages fra ca. 1 md. før undfangelse til og med 12. graviditetsuge.) Folinsyre tages for at undgå at føde et barn med rygmarvsbrok).
 2. Det er godt at indtage en vitaminpille dagligt, som giver dig et tilskud af vitaminer og mineraler under graviditeten. Spørg evt. på apoteket om hvilket præarat.
 3. Indtag dagligt et jerntilskud på 40-50 mg. ferrojern
 4. Undgå tobak, passiv rygning, alkohol, medicin og stress
 5. Læs om Sundhedsstyrelsens anbefalinger
 6. Husk at lytte til din krop og brug din sunde fornuft!

NB! Oplysningerne er vejledende og forskellig fra kvinde til kvinde. Alle kvinder og graviditeter er forskellige også indvendigt. De viser hvordan en graviditet kan forløbe. Er du i tvivl eller nervøs for noget vedr. dig og din krop eller har du spørgsmål er det vigtigt at kontakte din egen læge eller jordemoder.