Gravid 18. uge (17+0)

Når du er gravid i uge 18 som starter ved dag 17+0 er du ca. 42,5 % henne i din graviditet, og nærmer dig at være halvvejs i graviditeten.

I denne uge, 18. uge af graviditeten, refereres der til dagene således:

  • Gravid 17+0
  • Gravid 17+1
  • Gravid 17+2
  • Gravid 17+3
  • Gravid 17+4
  • Gravid 17+5
  • Gravid 17+6

Foster uge 18

I udstrakt tilstand måler fosteret nu ca. 18 – 20 cm. og vejer ca. 180 g i uge 18.

Fosteret er meget aktivt for tiden, og det bevæger sig bevidst på alle tænkelige måder inde i livmoderen.

Øjnene er nu rykket om på deres endelig pladser.

Hvis du venter en dreng vil hans prostata (blærehalskirtlen) nu være dannet.

Gravid uge 18

Maven begynder at bule ud og ligamenterne, som er en slags bånd, der holder livmoderen sammen, strækker sig. Det kan godt gøre ondt i lysken eller i siden. Måske er det kun i den ene af siderne, men det kan også være i samme side på en gang. Det er ikke farligt.

Er du begyndt at mærke liv? Små bobler eller følelsen af brusen i maven – små bitte berøringer? Hvis ikke du har skal du ikke fortvivle, mange førstegangsfødende er ofte længere om at mærke det end flergangsfødende.

Måske er du begyndt at få svært ved at sove ordentligt om natten?

Dit daglige kalorieindtag er steget med ca. 400 kcal. Vægten bliver ved med at stige – og måske har du taget 2 kg. på – men du kan også have taget 8 kg. – det er meget forskelligt fra kvinde til kvinde.

Livmoderen er nu godt på vej op mod navlen. Symfysemålet er når man måler fra kønsbenet og op til navlen. I denne uge er gennemsnittet på kvinder der føder 1 barn ca. 16 cm.

I uge 18-20 kan det være du skal ultralydsscannes. Her kan man fastsætte termin, tjekke for antal af fostre, se hvor moderkagen sidder, og om fosteret er som det skal være.

Næste uge —>

Gode råd:

  1. Det er godt at indtage en vitaminpille dagligt, som giver dig et tilskud af vitaminer og mineraler under graviditeten. Spørg evt. på apoteket om hvilket præarat.
  2. Indtag dagligt et jerntilskud på 40-50 mg. ferrojern
  3. Undgå tobak, passiv rygning, alkohol, medicin og stress
  4. Læs om Sundhedsstyrelsens anbefalinger
  5. Husk at lytte til din krop og brug din sunde fornuft!

NB! Oplysningerne er vejledende og forskellig fra kvinde til kvinde. Alle kvinder og graviditeter er forskellige også indvendigt. De viser hvordan en graviditet kan forløbe. Er du i tvivl eller nervøs for noget vedr. dig og din krop eller har du spørgsmål er det vigtigt at kontakte din egen læge eller jordemoder.