Gravidtetsugen starter ved 22+0 og du er nu ca. 55 % henne i din graviditet. Dagene i ugen kaldes således:
- Gravid uge 22+0
- Gravid uge 22+1
- Gravid uge 22+2
- Gravid uge 22+3
- Gravid uge 22+4
- Gravid uge 22+5
- Gravid uge 22+6
Fosteret i uge 23
Fosteret er nu ca. 27 cm. langt, målt i udstrakt tilstand, og vejer ca. 480 g. Det tager nu ca. 70 g. på om ugen.
Bortset fra at knoglerne kan ses inde under huden, ser dit foster nu ud som det vil gøre ved fødslen.
Huden bliver dækket af et fint lag lanugohår som forsvinder igen inden fødslen.
Øjenlågene bliver skilt og fosteret kan nu åbne og lukke øjnene, og muligvis skelne mellem lyst og mørkt inde i livmoderen.
Fordi det nu kan høre bedre og dermed også din stemme, er det vigtigt at du taler til barnet. Det gør barnet trygt og kan sikkert genkende din stemme når det kommer ud. Også faren til dit barn vil kunne skabe tryghed ved at snakke til barnet gennem maven.
Din krop og dig i uge 23
Sidestingsagtige smerter er sandsynligvis ligamentsmerter, som kommer fordi ledbåndene, som holder på din livmoder, giver sig. De kan være kraftige og går som regel over når du hviler dig.
Husk tandhygiejnen under graviditeten. Hormonerne kan gøre at dine gummer bliver ømme og hævede.
Måske er du begyndt at få plukveer? Det er din livmoder som trækker sig sammen for en kort stund for herefter at slappe af igen. Den øver sig på at lave rigtige veer til når du skal føde.
På grund af den voksende livmoder kan det være svært for blodet at strømme normalt igennem din krop. Dette kan give hæmorider og åreknuder. Du kan bruge støttesokker til benene/fødderne, og bruge salve som du får på apoteket til hæmoriderne. Dine ben kan også hæve op pga. at det er sværere at presse blodet tilbage til hjertet.
Måske er du ikke så træt i denne periode? Og måske har du fået fornyet lyst og overskud til sex? Under orgasme udløses der hormoner som kan give dig plukveer, de er dog hverken farlige for dig eller barnet. Der kan også forekomme en lille blødning under samleje, dette kan skyldes at slimhinden i livmoderhalsen nemt kommer til at bløde ved berøring og er i langt de fleste tilfælde harmløst. Dette kaldes kontaktblødning. Fortsætter blødning eller er den meget kraftig eller sker mere end 1 gang kan du få lægen eller en jordemoder til at undersøge dig og evt. scanne maven.
Symfysemålet ved 1 barn er ca. 21 cm.
Gode råd:
- Det er godt at indtage en vitaminpille dagligt, som giver dig et tilskud af vitaminer og mineraler under graviditeten. Spørg evt. på apoteket om hvilket præarat.
- Indtag dagligt et jerntilskud på 40-50 mg. ferrojern
- Undgå tobak, passiv rygning, alkohol, medicin og stress
- Læs om Sundhedsstyrelsens anbefalinger
- Husk at lytte til din krop og brug din sunde fornuft!
NB! Oplysningerne er vejledende og forskellig fra kvinde til kvinde. Alle kvinder og graviditeter er forskellige også indvendigt. De viser hvordan en graviditet kan forløbe. Er du i tvivl eller nervøs for noget vedr. dig og din krop eller har du spørgsmål er det vigtigt at kontakte din egen læge eller jordemoder.