Gravid 24. uge (23+0)

23+0 Du er nu ca. 57,5 % henne i din graviditet.

Fosteret

Fosteret er nu ca. 28 cm. langt målt i udstrakt tilstand, og vejer ca. 570 g.

Fosteret træner motorikken gennem gymnastiske øvelser og er meget livligt. Det slår kolbøtter og sparker og vender og drejer sig. Sutter på sin tommelfinger. Med undtagelse af lungerne vil barnet kunne overleve (med hjælp fra teknologien) hvis det blev født nu. Dvs. kroppens vigtigste organer fungerer.

Det begynder at få sin egen første søvnrytme.

Din krop og dig

Er du begyndt at glemme? Og taber du ofte ting? Måske har du tankerne et helt andet sted og måske har du forøget væske i fingrene som gør det svært at holde ordentlig på ting og sager.

Måske har du allerede haft plukveer før, eller også kommer de først nu. Hvis de bliver meget voldsomme eller kommer meget ofte kan du kontakte lægen eller jordemoder for at få en ekstra undersøgelse.

Dit bækken giver sig måske lidt mere nu. Bruskpladerne som holder på bækkenet bliver mere elastiske og kan gøre at du må lægge dig til hvile noget oftere. Pas på din holdning og at du ikke svajer for meget. Musklerne omkring bækkenet kan godt blive lidt mere slappe, så det kan dryppe lidt når du griner eller nyser. Sørg for at lave knibeøvelser!

Måske har du længe mærket liv, måske er det denne uge du oplever det for første gang? Hvis du har en foranliggende moderkage kan det være sværere at mærke liv fordi den dækker for barnets bevægelser op imod maveskindet.

Har du undersøgt hvordan du står i mht. barsel i forhold til Kommune og arbejdsgiver?

Næste uge —>

Gode råd:

  1. Det er godt at indtage en vitaminpille dagligt, som giver dig et tilskud af vitaminer og mineraler under graviditeten. Spørg evt. på apoteket om hvilket præarat.
  2. Indtag dagligt et jerntilskud på 40-50 mg. ferrojern
  3. Undgå tobak, passiv rygning, alkohol, medicin og stress
  4. Læs om Sundhedsstyrelsens anbefalinger
  5. Husk at lytte til din krop og brug din sunde fornuft!

NB! Oplysningerne er vejledende og forskellig fra kvinde til kvinde. Alle kvinder og graviditeter er forskellige også indvendigt. De viser hvordan en graviditet kan forløbe. Er du i tvivl eller nervøs for noget vedr. dig og din krop eller har du spørgsmål er det vigtigt at kontakte din egen læge eller jordemoder.