Gravid 28. uge (27+0)

Gravid uge 28 som begynder ved 27+0 – Du er nu ca. 67,5 % henne i din graviditet og er gået ind i 3. trimester og sidste periode af din graviditet!

I denne uge og dette trimester vil dit foster vokse rigtig meget og ligeså din mave. Det vil blive mere ubehageligt at være gravid og du vil føle dig begrænset fysisk. Du vil også kunne mærke meget til din baby når den sparker og drejer rundt inde i maven, hvilket er en fantastisk oplevelse. Dagene i denne uge er:

 • Gravid 27+0
 • Gravid 27+1
 • Gravid 27+2
 • Gravid 27+3
 • Gravid 27+4
 • Gravid 27+5
 • Gravid 27+6

Foster uge 28

Barnet (og ikke længere fosteret) vokser hurtigt nu og tager på i vægt så det er klar til et liv uden for livmoderen. Barnet måler nu ca. 34 cm. i udstrakt tilstand. Vægten siger nu ca. 1055 g.

Hvis du snakker til fosteret kan det sagtens høre din stemme, – så snak endelig beroligende til det. Hjertet der ellers slår 120-160 slag i minuttet slår lidt ekstra hurtigt når det hører din stemme!

Lungerne er stadig igang med at udvikle sig. Hvis det blev født på dette stadie af graviditeten, ville det have brug for lidt hjælp til at overleve.

Kropstemperaturen kan nu reguleres ved centralnervesystemet. Og der dannes mere underhudsfedt, og udenpå dannes vernix, et fedtlag som gør at huden ikke udtørrer.

Hvis du venter en lille dreng, vil hans testikler nu være faldet ned i pungen. Venter du en pige, vil kønslæberne være små og ikke helt dække klitoris endnu.

Din krop og dig som gravid i uge 28

Måske kan du begynde at lege lidt med fosteret inde i maven, ved at skubbe blidt til maven kan du måske mærke at det vil reagere ved at skubbe eller sparke tilbage. Det samme kan faren gøre og hermed skabe en lille kommunikation allerede inden det er født.

Livmoderen er i den sidste uge vokset ca. 4 cm. og hvis du mærker lidt ømhed ved din nederste ribbensbue så er det nok fordi den er begyndt at skubbe ud imod den.

Nogles navler begynder nu at stritte udad – det ændrer sig igen når du har født.

Måske får du lidt klistret substans ud af dine bryster, – det er råmælk – også kaldet Colostrum.

Gennemsnttet for symfysemål ved 1. barn er ca. 26 cm.

Næste uge —>

Gode råd:

 1. Det er godt at indtage en vitaminpille dagligt, som giver dig et tilskud af vitaminer og mineraler under graviditeten. Spørg evt. på apoteket om hvilket præarat.
 2. Indtag dagligt et jerntilskud på 40-50 mg. ferrojern
 3. Undgå tobak, passiv rygning, alkohol, medicin og stress
 4. Læs om Sundhedsstyrelsens anbefalinger
 5. Husk at lytte til din krop og brug din sunde fornuft!

NB! Oplysningerne er vejledende og forskellig fra kvinde til kvinde. Alle kvinder og graviditeter er forskellige også indvendigt. De viser hvordan en graviditet kan forløbe. Er du i tvivl eller nervøs for noget vedr. dig og din krop eller har du spørgsmål er det vigtigt at kontakte din egen læge eller jordemoder.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *