Gravid 29. uge (28+0)

28+0 – Du er nu ca. 70 % henne i din graviditet og i 3. semester!

Barnet

Barnet vejer nu ca. 1/3 af sin fødselsvægt – ca. 1210 g. og i udstrakt tilstand ca. 35 cm.

Barnet får mindre og mindre plads inde i livmoderen men kan stadig sparke og strække sig.

Det drikker næsten ½ liter fostervand om dagen som den så udskiller igen med urinen.

Hjernen udvikler sig meget nu og opbygger forbindelser mellem nervecellerne. Kranieknoglerne presses udad og hovedformen begynder nu at passe bedre i proportionerne til resten af babykroppen.

Barnets tynde lag fedt bliver nu ved med at tiltage nu og frem til fødslen.

Din krop og dig

Mange gravide begynder at samle vand i kroppen, også kaldet ødemer. Det skyldes den voksende livmoder der presser på de store blodkar og stopper for blodgennemstrømningen. Ødemer mærkes oftest i fødder, ankler, ben, hænder og ansigt, men kan også være i hle kroppen.

Den besværrede blodgennemstrømning kan også blive årsag til at du får åreknuder og hæmorider. For at hjælpe dig selv er det godt at drikke rigeligt med vand, spise fiberrigt og få daglig motion. Til benene kan du få støttestrømper.

Det presser sikkert godt ned i mellemgulvet og i lænden nu. Det kan være at du føler du ikke rigtig har plads indeni og udenpå. Måske døjer du mere og mere med halsbrand og synes i øvrigt det kan være svært at få mad ned og alt for hurtigt igen bliver sulten pga. den pressede mavesæk.

Idet dine lunger skal du nu bruge 20 % mere ilt end normalt, kan det godt gøre dig stakåndet.

Gennemsnittet for symfysemålet ved 1 barn er nu ca. 27 cm.

Næste uge —>

Gode råd:

  1. Det er godt at indtage en vitaminpille dagligt, som giver dig et tilskud af vitaminer og mineraler under graviditeten. Spørg evt. på apoteket om hvilket præarat.
  2. Indtag dagligt et jerntilskud på 40-50 mg. ferrojern
  3. Undgå tobak, passiv rygning, alkohol, medicin og stress
  4. Læs om Sundhedsstyrelsens anbefalinger
  5. Husk at lytte til din krop og brug din sunde fornuft!

NB! Oplysningerne er vejledende og forskellig fra kvinde til kvinde. Alle kvinder og graviditeter er forskellige også indvendigt. De viser hvordan en graviditet kan forløbe. Er du i tvivl eller nervøs for noget vedr. dig og din krop eller har du spørgsmål er det vigtigt at kontakte din egen læge eller jordemoder.