Gravid 30. uge (29+0)

29+0 Du er nu ca. 72,5 % henne i din graviditet. Du går nu ind i sidste 1/4 del af dit svangerskab!

Barnet

Barnet vejer nu ca. 1380 g. og måler i udstrakt tilstand ca. 36 cm.

Nu findes der små, bløde og fine lanugohår på hele barnets krop. De forsvinder igen inden fødslen. Der udvikles også øjenbrynshår og håret på hovedet kan på nogle blive længere.

Hjerne, musker og lunger bliver færdiggjort.

Din krop og dig

Når bækkenet skal udvide sig sker der en form for opblødning med hormonet Relaxin. Det gør bækkenleddene blødere og gør at barnet til fødslen kan skrue sig ned og ud igennem bækkenet. Det kan godt gøre ondt nu i bækkenet når man har bevæget sig eller har haft dårlige arbejdsstillinger. Nogle får så ondt at de bliver invalideret og hverken kan stå eller gå. Det hjælper at hvile sig, og lade andre overtage de fysiske opgaver.

Relaxin kan også være årsag til at mange gravide har let til gråd.

Livmoderen går nu ca. 12 cm. op over navlen!

Måske er dit barn meget livligt og giver dig nogle ordentlige spark- det kan godt gøre ret ondt – både ved ribbenene men også nedadtil.

Gennemsnittet for symfysemålet hvis du bærer 1 barn er ca. 28 cm.

Næste uge —>

Gode råd:

  1. Det er godt at indtage en vitaminpille dagligt, som giver dig et tilskud af vitaminer og mineraler under graviditeten. Spørg evt. på apoteket om hvilket præarat.
  2. Indtag dagligt et jerntilskud på 40-50 mg. ferrojern
  3. Undgå tobak, passiv rygning, alkohol, medicin og stress
  4. Læs om Sundhedsstyrelsens anbefalinger
  5. Husk at lytte til din krop og brug din sunde fornuft!

NB! Oplysningerne er vejledende og forskellig fra kvinde til kvinde. Alle kvinder og graviditeter er forskellige også indvendigt. De viser hvordan en graviditet kan forløbe. Er du i tvivl eller nervøs for noget vedr. dig og din krop eller har du spørgsmål er det vigtigt at kontakte din egen læge eller jordemoder.