Gravid 33. uge (32+0)

32+0 Du er nu ca. 80 % henne i din graviditet. Nogle kan påbegynde deres barsel allerede nu!

Barnet

Barnet vejer nu ca. 1950 g. og måler fra i udstrakt tilstand ca. 40 cm.

For hver dag der går, modnes barnets lunger, tarme og andre indre organer mere og mere, og chancerne for at det overleve udenfor livmoderen vokser støt. Det skal dog stadig have lidt hjælp til at overleve, hvis det bliver født på dette tidspunkt.

Hovedet er blevet større pga. hjernen der vokser.

Hudens underliggende fedtlag er blevet kraftigere, så barnet får en mere lyserød farve.

I livmoderen bliver der mere og mere trangt, men barnet kan stadig vende sig. Ca. 2/3 af børnene ligger med hovedet nedad nu, og den sidste trediedel ligger med hovedet opad eller på tværs eller skrå. Det er især hos flergangsfødende. Nogle gange vil du kunne se barnets fod eller albue bevæge sig inde under dit maveskind.

Din krop og dig

Hvis dit barn ligger med hovedet opad og benene nedad på dette tidspunkt, kan det sparke på blæren hvilket kan gøre det svært at holde på urinen når det sker. Men for de fleste – også med dem der har hovedet nedad nu, gælder det, at presset på blæren er stor og det betyder at du måske skal rende på toilettet endnu oftere end før. Den pressende følelse nede i bækkenet kan være tegn på at barnets hoved vender nedad.

Måske synes du ikke dit barn er så livligt en dag, og er du i tvivl kan du puffe blidt til maven eller drikke et koldt glas vand. Hvis ikke du mærker bevægelse eller liv skal du kontakte fødegangen, lægen eller jordemoderen.

Måske er du en af de mange kvinder som lider af meget væske i kroppen? Det være sig både i fødder, ankler, ben, hænder og ansigt og andre steder. Måske er du vokset en størrelse i sko, og fingerringene sidder stramt. Hvis det sker meget pludseligt kan det være du skal undersøges for svangerskabsforgiftning, så ring til lægen eller jordemoderen.

Gennemsnittet for symfysemålet når du bærer 1 barn er ca. 30,5 cm.

Næste uge —>

Gode råd:

  1. Det er godt at indtage en vitaminpille dagligt, som giver dig et tilskud af vitaminer og mineraler under graviditeten. Spørg evt. på apoteket om hvilket præarat.
  2. Indtag dagligt et jerntilskud på 40-50 mg. ferrojern
  3. Undgå tobak, passiv rygning, alkohol, medicin og stress
  4. Læs om Sundhedsstyrelsens anbefalinger
  5. Husk at lytte til din krop og brug din sunde fornuft!

NB! Oplysningerne er vejledende og forskellig fra kvinde til kvinde. Alle kvinder og graviditeter er forskellige også indvendigt. De viser hvordan en graviditet kan forløbe. Er du i tvivl eller nervøs for noget vedr. dig og din krop eller har du spørgsmål er det vigtigt at kontakte din egen læge eller jordemoder.