Gravid 39. uge (38+0)

38+0 Du er nu ca. 95 % henne i din graviditet.

Barnet

Barnet vejer nu ca. 3240 g. men det varierer meget fra barn til barn. Det kan tage op til 30 g. på om dagen. Det måler nu ca. 50 cm. i udstrakt længde.

Fostervandet udskiftes hver 3. time.

De fleste børn ligger med hovedet nedad på dette tidspunkt, og mange står allerede “fast” nu

Huden bliver udglattet og barnets fedt udvikles stadig og barnet bliver mere og mere rund og buttet.

Øjnene der er åbne har nu blå iris og det hvide rundt om er nu næsten hvidt. Alle børn bliver født med blå øjne, men i løbet af deres første halve til hele år, kan deres øjenfarve ændre sig.

Dit barn modtager hormoner fra dig i store mængder og det gør at dets kønsorganer kan være opsvulmede når det bliver født. Det forsvinder igen efter navlesnoren bliver klippet.

Lungerne modnes mere og mere og danner mere surfactant.

Din krop og dig

Ventetiden kan føles lang, og måske er du ved at være så besværet at du bare gerne vil have barnet ud nu. Måske glæder du dig så meget at du heller ikke kan vente. Prøv om du kan nyde den sidste tid og lade godt op med ting du kan lide at lave. Drop rengøringsvanvidet, men sørg for at der er rent og rydeligt, så du kan slappe af når du kommer hjem fra fødegangen med din lille baby. Det er en god ide at forberede lidt mad til fryseren til dagene efter fødslen hvis du ikke har overskud til at tænke på madlavning.

Det kan være svært at lave faste aftaler og måske er du bange for at tage for langt væk hvis vandet skulle gå.

Din livmoderhals er sikkert ved at blive blød og måske er den endda allerede begyndt at åbne sig lidt. I forbindelse med modningsprocessen og forberedelsesprocessen kan der forekomme lidt blødning – det der kaldes “tegnblødning”. Det kan være svært at sige noget om hvor lang tid der går til fødslen går igang herfra, men hvis du bløder meget – menstruationsagtigt skal du kontakte din læge eller fødeafdelingen.

Gennemsnittet for symfysemålet er ved 1 barn ca. 35 cm.

Næste uge —>

Gode råd:

  1. Det er godt at indtage en vitaminpille dagligt, som giver dig et tilskud af vitaminer og mineraler under graviditeten. Spørg evt. på apoteket om hvilket præarat.
  2. Indtag dagligt et jerntilskud på 40-50 mg. ferrojern
  3. Undgå tobak, passiv rygning, alkohol, medicin og stress
  4. Læs om Sundhedsstyrelsens anbefalinger
  5. Husk at lytte til din krop og brug din sunde fornuft!

NB! Oplysningerne er vejledende og forskellig fra kvinde til kvinde. Alle kvinder og graviditeter er forskellige også indvendigt. De viser hvordan en graviditet kan forløbe. Er du i tvivl eller nervøs for noget vedr. dig og din krop eller har du spørgsmål er det vigtigt at kontakte din egen læge eller jordemoder.