Gravid 41. uge (40+0)

40+0 Du er nu ca. 100 % henne i din graviditet. Så er du ved terminen – Tillykke!

Barnet

Barnet vejer nu c. 3430 -4500 g. men varierer meget fra barn til barn.

Det er ikke de store armbevægelser du kan mærke fra dit barn. Der er trangt, men du vil stadig kunne mærke liv derinde. En fod der og en albue der. Er du i tvivl om der er liv nok er det en god ide at ringe til din jordemoder eller fødegangen og blive undersøgt.

Barnets tårekanaler er endnu ikke færdigudviklede, og når dit barn græder efter fødslen vil det være uden tårer.

Din krop og dig

De fleste gravide føler sig store og tunge her i slutningen af graviditeten. Nogle tager 5-8 kg. på, og andre tager langt mere på. Lider du af væskeophobninger siger vægten en hel del mere end de gennemsnitlige 12 kg. som moderkage, barn, fostervand og forøget blod og brystvæv udgør.

Selv om utålmodigheden er ved at være sluppet op, er der ikke noget du kan gøre for at barnet kommer. Det kommer når det kommer.

Symfysemålet er ved 1 barn i gennemsnit ca. 35,5 cm.

Nu skal du bare vente og nyde den sidste tid. Lige pludselig er det dagen hvor du skal føde og så er der ikke længe til du står med din søn eller datter i dine arme!

Held og lykke!

Næste uge —>

Gode råd:

  1. Det er godt at indtage en vitaminpille dagligt, som giver dig et tilskud af vitaminer og mineraler under graviditeten. Spørg evt. på apoteket om hvilket præarat.
  2. Indtag dagligt et jerntilskud på 40-50 mg. ferrojern
  3. Undgå tobak, passiv rygning, alkohol, medicin og stress
  4. Læs om Sundhedsstyrelsens anbefalinger
  5. Husk at lytte til din krop og brug din sunde fornuft!

NB! Oplysningerne er vejledende og forskellig fra kvinde til kvinde. Alle kvinder og graviditeter er forskellige også indvendigt. De viser hvordan en graviditet kan forløbe. Er du i tvivl eller nervøs for noget vedr. dig og din krop eller har du spørgsmål er det vigtigt at kontakte din egen læge eller jordemoder.