Bliv gravid

Nu har du og måske din partner besluttet sig for at blive gravide, men en ting er at tage beslutningen for hvad er nu næste skridt på vejen til at blive en familie? Hvornår, hvordan og hvad skal man gøre for at der er størst mulig sandsynlighed for at blive gravid? Alt sammen kan du få svar på på denne side.

Hvordan bliver man gravid?

Først lad os tage det helt lav praktiske omkring det at blive gravid. Det forholder sig nemlig sådan at man ikke bare kan blive gravid hver dag 7 dage om ugen 365 dage om året. Vinduet for at blive gravid er nemlig ikke særlig stort, og er der kun ca. en gang hver måned altså 12 gange i løbet af et år.

For at blive gravid skal man vente på at ægløsningen finder sted. Det gør den midt imellem 2 menstruationer (hvis du har regelmæssige) og i den tid ægløsningen foregår, som er ca. 24 timer, skal ægget nå at blive befrugtet af en sædcelle og hvis ikke dette lykkedes må man prøve igen ved næste ægløsning.

24 timer lyder ikke af meget og der skal meget timing til hvis man skal planlægge at have sex i de 24 timer. Heldigvis kan sædceller overleve i kvindens krop i op til 5 dage og det betyder at i sagtens kan have sex i dagene før ægløsningen også med mulighed for at blive gravid.

Hvor lang tid tager det at blive gravid?

Typisk, hvis i er unge og raske, vil det lykkedes i langt de fleste tilfælde at blive gravid indenfor 3 måneder, sådan er det i 60% af tilfældene. 80-85% lykkedes med at blive gravide indenfor 1 år og 90-95% lykkedes med det indenfor 2 år. Er i ikke lykkedes med at blive gravide indenfor 1 år kan i overveje at kontakte egen læge, såfremt i har fulgt de råd der forligger når man prøver at blive gravid.

Der er kraftig sammenhæng mellem alder og frugtbarhed. Jo yngre man er, des nemmere er det at blive gravid. Faktisk er den optimale alder ifølge Sundhed.dk omkring 20 år. Her vil det lykkedes 1 ud af 3 gange i forsøger, som 25-årig 1 ud af 4 gange, og som 30-årig 1 ud af 6 gange.

sandsynligheden for at blive gravid
Se hvor stor er chancen for at blive gravid i denne graf.

Hvornår bliver man gravid?

Jeg har kort været inde på det. Graviditeten sker når et æg er blevet befrugtet, som det kan blive af en sædcelle i 24 timer fra ægløsningen starter. Du er gravid når det lykkedes en sædcelle at penetrere membranen om ægget og ægget fuldender rejsen ned til livmoderhulen hvor det sætte sig fast. I det øjeblik er du gravid.

Det er dog ikke fra det øjeblik at du ved eller kan finde ud af at du er gravid. Der er stadig sandsynlighed for at graviditeten kan gå i sig selv – på dette stadie kan det godt ske. Du kan tage en graviditetstest ca. 2 uger efter ægløsning eller efter menstruationen er udeblevet. Er testen positiv, så er du gravid og 4 uger henne.

Hjælp til at blive gravid hurtigt

Nu har vi fået de over ordnede og hyppigste sprøgsmål af vejen når man har besluttet sig for at blive gravid. Nu gælder det bare om at blive gravid og gerne hurtigst muligt. Selvom du gerne vil være det hurtigt, så påvirker det successen negativt hvis du begynder at stresse over det. Det og en række andre ting skal du vide og efterleve for at blive hurtigt gravid:

  • Undgå en stresset hverdag, gå et gear ned i forhold til hvad de plejer. Det er meget nemmere blive gravid når kroppen ikke føler stress. De fleste af os vil få succes med at gøre hverdagen mere rolig, også selvom man ikke synes man lever en stresset tilværelse.
  • Fortæl til så få som muligt (gerne ingen) at du/i forsøger at bliver gravid. Det kan lægge et ekstra pres på dig for hver gang det ikke lykkedes, hvis i fortæller mange om det og på den måde blive en unødig stressfaktor.
  • Undgå al rygning, alkohol og narkotika. PUNKTUM! Det ikke bare mindsker sandsynligheden for at blive gravid, men øger også sandsynligheden for at gøre skade på barnet.
  • Lev af en varieret kost. Der må gerne være plads til slik og fast food, men ikke mere end hvad godt er.
  • Tager du medicin, så skal du snakke med din læge om den medicin og graviditeten i samspil. Kan det lade sig gøre eller skal der findes en anden løsning.
  • Drik højest 3 kopper kaffe om dagen.

Disse forbehold bør du tage fra den dag du beslutter at du vil være gravid og det samme skal din partner såfremt det er ham der skal levere sæden. Allerede her vil i have øget sandsynligheden markant. Det er selvfølgelig ikke det eneste i kan gøre, så læs med videre herunder.

Bliv gravid efter p-piller

Hvor ofte skal man have samleje for at blive gravid?

Spis dig gravid

Vitaminer der øger chancen for graviditet

  • Folinsyre
  • D-vitamin

Vitaminer til mænd

Tag hjemmetests

Ægløsning og sædkvalitet