Gravid

http://www.ugeforuge.dk/gravid/

Det spørgsmål er stort set umuligt at besvare, for ikke to graviditeter er ens. Selv om det kunne være praktisk, er der desværre ikke nogen endegyldig manual.

Men der er nogle almindelige tegn og symptomer, som mange kvinder oplever i starten af deres graviditet – nogle meget, andre mindre; nogle flere symptomer, andre slet ingen.

Her er nogle af de mest gængse:

  • Menstruationen udebliver: Det første og mest klassiske tegn på graviditet er, at din menstruation udebliver. Det er stort set et fællestræk for alle kvinder. Nogle kvinder kan dog sagtens opleve en lille blødning i starten af graviditeten, da HCG-niveauet i kroppen måske endnu ikke er højt nok til at holde en blødning tilbage. Det udelukker dog ikke, at du er gravid.
  • Morgenkvalme: Du har sikkert hørt om mange, der har tilbragt morgenstunden hængende over toilettet eller har haft svært ved at skjule deres graviditet, fordi kvalmen har taget magten fra dem. Er du ramt af kvalme, vil den typisk aftage, når du nærmer dig dit 2. trimester. Prøv evt. at spise kiks for at lette kvalmen.
  • Skærpet lugtesans: Måske oplever du at være meget følsom over for nye eller velkendte lugte/dufte. Måske din kollegas parfume pludselig ekstra stærk, måske du kan lugte skraldespanden over hele lejligheden eller måske er der pludselig dufte, du før holdt af, som du slet ikke kan holde ud nu?
  • Ømme bryster: Dine bryster kan komme til at føles ømme og tunge, når du bliver gravid – også tidligt i graviditeten, længe før mælkeproduktionen for alvor går i gang. Tydelige blodårer og mørkere farve omkring brystvorten er også mulige tegn på graviditet.
  • Træthed og hovedpine: Er du pludselig træt som et alderdomshjem i 3 etager eller oplever du, at du har hovedpine i tide og utide? Ja, så kan det også være et tidligt tegn på en graviditet. Træthed og hovedpine er reaktioner på den øgede hormonmængde i din krop.
  • Ekstra tissetrængende: Hvis du pludselig får festblære og ikke kan gå ret langt imellem toiletbesøgene, så kan det være fordi du er gravid og graviditeten får din krop til at producere en ekstra mængde væske.
  • Humørsvingninger: Føler du dig lidt PMS eller har dine omgivelser bemærket det? Skal der ikke meget til at få dig op i det røde felt eller bliver du pludselig enormt følelsesmæssigt påvirket, så bør du måske også tage en graviditetstest, hvis din menstruation oveni er forsinket.

Et tegn? Mange tegn? Ingen tegn? Det er slet ikke unormalt ikke at mærke noget tidligt i graviditeten. Typisk går der en uge fra befrugtning, før din krop overhovedet opdager, at den er gravid. Ægget skal bevæge sig ned i livmoderen via æggestokken. 2 uger efter befrugtning vil man ofte kunne konstatere graviditeten ved en test.

Synes du, du kan mærke noget efter få dage, så er du ikke nødvendigvis blevet skør – der er kvinder, der mærker graviditeten meget hurtigt.

Er du i tvivl, så søg altid råd og vejledning hos din læge.

Læs mere på Uge 3 siden