Graviditet – Din guide

Med en graviditet følger en masse spørgsmål og ny viden man gerne vil tilegne sig. De spørgsmål du sidder med er der mange andre før dig der har siddet med, men der er heller ikke to graviditeter der er ens og selv om det kunne være praktisk, er der desværre ikke nogen endegyldig manual på forløbet i en graviditet. I stedet har vi lavet en guide til at det som er sikkert og vidst, men det er ikke sikkert alt er relevant for netop din graviditet.

Her på siden finder du links til de vigtigste ressourcer og informationer du får brug for i løbet af en graviditet. Det kan være alt fra symptomer, til beskrivelse af hvad du kan føle, til produktanbefalinger og huskelister. Dette er en guide til din graviditet.

Alt du skal vide om din graviditeten

Vi laver masser af indhold om det at være gravid og kommer godt igennem en graviditet. Overordnet set kan man dele vores indhold på i to områder. Der er vores informative indhold og så er der vores guides. Du kan klikke dig videre til vores vigtigste indhold i de to kategorier herunder.

Graviditetsinformation

Vores informative indhold har til formål at hjælpe dig med at besvare en masse spørgsmål om graviditeten og fødslen. Det er information som er generel og uvildig, hvorfor du roligt kan stole på det der står.

Bliv gravid

Symptomer

Fødsel

Gravid guides

Vores guides er vejledende og anbefaler gerne produkter, behandlinger, aktiviteter og andet der er relevant for dig som er gravid eller snart skal føde. Vi udgiver løbende nye guides og vores guides kan godt være opdelt i flere artikler, som du kan finde frem til via de overordnede guides der linkes til herunder.

Graviditetspuder

Gravid massage

Ventetøj

Bøger om graviditet

Graviditetstest

Kommer snart

Men der er nogle almindelige tegn og symptomer, som mange kvinder oplever i starten af deres graviditet – nogle meget, andre mindre; nogle flere symptomer, andre slet ingen.

Her er nogle af de mest gængse:

  • Menstruationen udebliver: Det første og mest klassiske tegn på graviditet er, at din menstruation udebliver. Det er stort set et fællestræk for alle kvinder. Nogle kvinder kan dog sagtens opleve en lille blødning i starten af graviditeten, da HCG-niveauet i kroppen måske endnu ikke er højt nok til at holde en blødning tilbage. Det udelukker dog ikke, at du er gravid.
  • Morgenkvalme: Du har sikkert hørt om mange, der har tilbragt morgenstunden hængende over toilettet eller har haft svært ved at skjule deres graviditet, fordi kvalmen har taget magten fra dem. Er du ramt af kvalme, vil den typisk aftage, når du nærmer dig dit 2. trimester. Prøv evt. at spise kiks for at lette kvalmen.
  • Skærpet lugtesans: Måske oplever du at være meget følsom over for nye eller velkendte lugte/dufte. Måske din kollegas parfume pludselig ekstra stærk, måske du kan lugte skraldespanden over hele lejligheden eller måske er der pludselig dufte, du før holdt af, som du slet ikke kan holde ud nu?
  • Ømme bryster: Dine bryster kan komme til at føles ømme og tunge, når du bliver gravid – også tidligt i graviditeten, længe før mælkeproduktionen for alvor går i gang. Tydelige blodårer og mørkere farve omkring brystvorten er også mulige tegn på graviditet.
  • Træthed og hovedpine: Er du pludselig træt som et alderdomshjem i 3 etager eller oplever du, at du har hovedpine i tide og utide? Ja, så kan det også være et tidligt tegn på en graviditet. Træthed og hovedpine er reaktioner på den øgede hormonmængde i din krop.
  • Ekstra tissetrængende: Hvis du pludselig får festblære og ikke kan gå ret langt imellem toiletbesøgene, så kan det være fordi du er gravid og graviditeten får din krop til at producere en ekstra mængde væske.
  • Humørsvingninger: Føler du dig lidt PMS eller har dine omgivelser bemærket det? Skal der ikke meget til at få dig op i det røde felt eller bliver du pludselig enormt følelsesmæssigt påvirket, så bør du måske også tage en graviditetstest, hvis din menstruation oveni er forsinket.

Et tegn? Mange tegn? Ingen tegn? Det er slet ikke unormalt ikke at mærke noget tidligt i graviditeten. Typisk går der en uge fra befrugtning, før din krop overhovedet opdager, at den er gravid. Ægget skal bevæge sig ned i livmoderen via æggestokken. 2 uger efter befrugtning vil man ofte kunne konstatere graviditeten ved en test.

Synes du, du kan mærke noget efter få dage, så er du ikke nødvendigvis blevet skør – der er kvinder, der mærker graviditeten meget hurtigt.

Er du i tvivl, så søg altid råd og vejledning hos din læge.

Læs mere på Uge 3 siden