Kategorier
Guides

Hvad må man (ikke) spise som gravid?

Hvad må man og hvad må man ikke spise som gravid? Første gang du er gravid kan det være en jungle at finde rundt i også fordi der er så mange myter derude om hele graviditeten.

Denne artikel er til gengæld fyldt med facts om hvad du må og hvad du ikke må spise, så du kan vide dig sikker på at du ikke spiser noget forkert mens du er gravid.

Hvad må du ikke spise som gravid?

Der er en del du ikke må spise når du er gravid, men der er også mange myter om hvad du ikke må spise. Måske har du hørt du ikke må spise chokolade, det er der ikke noget evidens for skulle være skadende. Ligesom sushi også ofte fremhæves som noget du ikke på spise, men i Danmark er det ikke noget problem, så længe du holder dig fra de fisk du ikke må spise.

Gravid og fisk

I Danmark må man gerne spise sushi som gravid, da det er et krav at fisken er frosset ned i minimum 24 timer inden servering, hvilket mindsker risikoen for bakterien listeria betydeligt. Du bør dog holde dig fra sushi i udlandet og sushi med nedenstående fisk:

  • Sushi i udlandet bør undgås
  • Fersk tun
  • Haj
  • Gedde
  • Dåsetun (max. 1 om ugen)
  • Østersølaks (max. 125 gram om måneden)

Med hensyn til østersølaks og dåsetun er det i så små mængder du må få det, så det bedre kan betale sig helt at stryge det fra listen med mad su spiser under graviditet, simpelthen for at kunne holde nemmere styr på det.

Gravid og kød

Kød er generelt en god ting når du er gravid, da det er jernholdigt og netop jern er vigtigt at få nok af under graviditeten. Der er dog enkelt tilfælde hvor kød ikke er godt at få:

  • Råt kød (tartar)
  • Levertran og lever

Råt kød kan indeholde parasitten toxoplasma og lever og levertran indeholder en høj mængde af A-vitamin. A-vitamin i for store mængder kan påføre fosteret skade. Du må gerne spise alm. leverpostej i små mængder, da indholdet af A-vitamin er relativt lavt. Hold dig fra fedtfattig leverpostej.

Hvad må jeg ikke drikke som gravid?

Der er overordnet set 3 typer at drikkevarer du skal undgå når du er gravid:

  • Alkohol (det er bevist at der er en sammenhæng mellem indtagelse af alkohol og skade på fosteret)
  • Ingefærshots (og kosttilskud med ingefær)
  • Kaffe (koffein)

Alkohol påføre skade på fosteret, det ved man, så det anbefales helt at holde sig fra det, hvor vidt du drikker et lille glas vin en gang imellem er op til dig selv. Begræns dit kaffe indtag til fx 1 kop om morgenen (eller når du mest har brug for det) og skrot energidrikke og cola.

Der er lavet en dansk undersøgelse på DTU fra 2018 der ikke kunne udelukke at ingefær kan have en skade på fosteret. Derfor anbefales det nu officielt at du holder dig fra store mængder ingefær. Du kan fortsat bruge det i din madlavning.

Andet mad du skal passe på med

Der er også nogle ting som ikke passer ind i ovenstående kategorier, du skal passe på med at spise når du er gravid. Der er:

  • Lakrids (max. 50 gram dagligt)
  • Store mængder ingefær i f.eks. kosttilskud
  • Bløde oste fra udlandet

Lakrids i for store mængder kan føre til ødemer og forhøjet blodtryk. Bløde oste fra udlandet er ofte lavet af ikke pasteuriseret mælk som kan indeholde listeria. I Danmark er det et lovkrav at de skal laves af pasteuriseret mælk, hvorfor du kan spise bløde danske oste.

Gravid – skal jeg spise for 2?

Og så lad os lige runde en sidste myte om graviditeten og spisning. Du skal IKKE spise for 2, det er en myte. Du skal ikke proppe dig med mad og dobbelt så mange kalorier, bare fordi du skal vokse et nyt menneske i maven.

Der er rigtig at dit energibehov vil blive større hvis du bevæger dig ligeså meget som før, men det er minimalt hvor meget mere du kan spise. Ofte vil det resultere i at du spiser flere mellemmåltider, fordi du hurtigere bliver sulten igen, så det er godt altid at have noge energi ved hånden.

Hvad må du gerne spise som gravid?

I princippet må du spise det meste, og det vil derfor ikke give mening at fortælle dig hvad du må spise som gravid. I stedet vil jeg henvise til listen ovenfor med hvad du ikke må spise.

Når du er gravid handler de i højere grad om at du spiser varieret og sundt efter de officeille kostråd, for at have en krop der er fyldt på næringsstoffer som kan give det bedste til din baby. Men det er også vigtigt at spise varieret fordi at fosteret gennem fostervandet kan lugte hvad mor spiser (kilde). Introduktionen af mange forskellige lugte vil gøre at barnet kan genkende det som baby, og måske ikke vil være så kræsen.

Hvad skal du spise som gravid?

Som sagt, så må du spise det meste, men der er nogle ting som du skal (læse ‘bør’)spise når du er gravid. Det er ikke som sådan mad, men mere for at sørge for du får de nødvendige næringsstoffer det kræver at udvikle barnet på bedst mulig vis.

Her er en række kosttilskud du bør tage som gravid og mad du skal være opmærksom på du får nok af, da det har stor betydning for barnets udvikling.

  • Folinsyre (tages fra i planlægger graviditet til 12. uge)
  • Jern (40-50 mg tages fra 10. graviditetsuge)
  • Vitamin D (10 mg tages gennem hele graviditeten)
  • Kalk eller mælk (0,5 l mælk el. 500 mg kalk under hele graviditeten)
  • 350 gram fisk/ugen eller omega-3, kun hvis du ikke kan lide fisk (især vigtigt i 3. trimester)

Det er selvfølgelig bedst at få kalk fra mælk og omega-3 fedtsyre fra fisk, men kosttilskuddet er et godt alternativ hvis du ikke kan lide mælk og fisk, hvilket ikke er unormalt i Danmark.

Nu er du klædt rigtig godt på til at spise rigtigt igennem hele din graviditet. Husk du ikke skal være perfekt og mange gravide døjer med slem kvalme i de mange første uger, hvilket kan betyde man har svært ved at spise bestemte ting. Det er heller ikke unormalt at have cravings og det er også helt ok.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *