fbpx
Kategorier
Guides

Kvalme under graviditet

Et af de hyppigste symptomer under en graviditet er kvalme. Det kan for mange gravide være et stort problem i graviditeten. Ofte opleves kvalmen mest og værst i starten af graviditeten hvorefter den vil aftage/forsvinde, men i nogle tilfælde kan det godt vare længere tid end 1. trimester.

Hvornår får jeg graviditetskvalme?

Graviditetskvalme kommer for det meste ret tidligt i graviditeten og det er normalt at have kvalme fra omkring uge 6 og typisk vil det have aftaget omkring uge 20. Mange vil dog opleve at kvalmen allerede aftager omkring uge 12.

Hvor længe har jeg kvalme?

Graviditetskvalme kan også vare hele graviditeten eller længere end uge tyve. Nogle oplever at have det en kort periode fra 6. uge til 12. uge, nogle har det helt frem til omkring uge tyve, men får de måske lidt senere og så kan nogle også opleve at gå med kvalme hele graviditeten. Der nævnt før og nu gøres det igen:

Alle graviditeter er forskellige og man kan derfor ikke forudsige hvornår og hvor længe graviditetskvalme eller andre symptomer viser sig hos dig.

Jordemoderen

Det er heller ikke unormalt at noget der minder om kvalme kan vende tilbage sidst i graviditeten. Her kan du have mange sure opstød, fordi organerne i kroppen er så presset at der ikke er plads til så meget mad i mavesækken. De sure opstød vil altså ofte komme efter du har spist et måltid.

Hvordan føles kvalme som gravid

Kvalme føles ikke anderledes end normalt bare fordi du nu er gravid. Det er samme følelse som hvis du har kvalme i forbindelse med sygdom eller du har spist for meget. Forskellen ligger mere i hvor længe kvalmen er. Men ligesom når du er syg kan kvalme under en graviditet svinge op og ned og dukke op på alle tidspunkter.

Morgenkvalme

Du har sikkert inden du blev gravid hørt om morgenkvalme og det er også ofte det man ser på film og omtalt i underholdning af forskellig slags. Det er også rigtig at graviditetskvalme ofte optræde om morgenen, men det er bestemt ikke reglen.

Ligesom så meget andet under en graviditet er kvalme også meget individuelt og kan opstå og opleves på forskellige tidspunkter. Du kan altså også opleve at have kvalme:

  • op ad formiddagen
  • midt på dagen
  • om eftermiddagen
  • om aftenen
  • hele døgnet

Der er altså ikke noget farligt i ikke at have kvalme om morgenen eller at have kvalme flere tidpunkter i løbet af dagen. Ligesom du også kan opleve ikke at have kvalme.

Ingen kvalme under graviditet

Kan man godt være gravid og ikke have kvalme? Ja det kan du sagtens, det hænder dog for de færreste, men du kan godt have en meget mild kvalme, ligesom man kan opleve en meget ekstrem kvalme under graviditeten og ca. halvdelen af alle gravide oplever at kaste op under graviditetskvalme.

Hvis du oplever ikke at have kvalme skal du ikke gå i panik. I stedet prøv at lægge mærke til om du har nogle andre graviditetssymptomer, der er nok at tage af. En vellykket graviditet er dog ikke afhængig af at man skal have alle de symptomer andre har – en graviditet er individuel og forskellig.

Ekstrem kvalme som gravid

En lille del af gravide oplever kvalme og opkast i så ekstrem en grad at det er belastende for helbredet og dermed og din graviditet og fostret. Det kaldes hyperemesis gravidarum og forårsager væskemangel og vægttab. I det tilfælde kan det være nødvendigt med en indlæggelse for at sørge for du får den væske og næring du har brug for under graviditeten – det er dog kun tilfældet i op til 1% af alle graviditeter.

Oplever du ekstrem kvalme hvor du ikke kan holde mad og væske nede og kaster ofte op, så skal du selvfølgelig kontakte din læge for yderligere vejledning.

Behandling/lindring af graviditetskvalme

Graviditetskvalme er som udgangspunkt ikke noget man behandler da der ikke er noget farligt eller forkert i at have det. Til gengæld kan man gøre nogle ting for at lindre kvalmen, som du kan læse mere om her:

  • Spise små og mange måltider i løbet af dagen. Det gælder om ikke at have en tom mave eller overproppe maven, da begge dele vil være en trigger for at få kvalme.
  • Døjer du med morgenkvalme kan det være en god idé at få et glas juice/saft og nogle kiks serveret inden du står ud af sengen om morgenen.
  • Hvis kvalmen er meget slem kan det være en idé med kold mad frem for varm mad.
  • Multivitamintablet og B6-vitamin har vist sig også at kunne have en lindrende effekt. Tag gerne disse tabletter og evt. jern og folinsyre som du også tager, på et tidspunkt på dagen hvor du ved kvalmen er på et minimum. Det kan virke kvalmefremkaldende at tage tabletterne og du risikere derfor at kaste dem op igen.

Direkte behandling af kvalmen bør først finde sted når du begynder at tabe dig eller ikke kan holde væske og mad nede i maven. I dette tilfælde bør du kontakte din læge for vider forløb.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.