Kategorier
Betalt indhold Guides

Mundtørhed gravid

Det er ikke unormalt at du kan opleve mundtørhed når du er gravid. Det er ikke alle det viser jeg hos, og oftest er det om natten og om morgenen når du vågner at du vil opleve det.

Kan du genkende det? Så kan du her læse lidt mere om det, hvorfor du får det og hvordan du kan afhjælpe det.

Hvorfor har jeg tør mund?

Den faglige betegnelse for mundtørhed er xerostomi og det skyldes meget simpelt at du får følelsen af at have tør mund, fordi du ikke har spyt nok i munden.

Nogle har svært ved at producere nok spyt og andre kan i visse situationer få svært ved at producere spyt nok grundet ting der sker i kroppen. For de fleste er det noget der opleves i en periode i forbindelse med f.eks. nervøsitet eller graviditet.

Under graviditeten sker der rigtig mange hormonelle forandringer i kroppen, der kan forårsage ændringer i dit spyt el. manglende produktion af spyt. Derfor kan du opleve mundtørhed som gravid.

Hvad kan jeg gøre mod mundtørhed?

Der er forskellige ting ud kan gøre mod mundtørhed, noget kan afhjælpe og noget kan forebrygge mundtørhed. Oplever du mundtørhed under graviditeten bør du:

  • Være OBS på at holde en god mundhygiejne
  • Undgå sukker
  • Drikke rigeligt med vand
  • Anvende produkter der kan afhjælpe

En god mundhygiejne består i at børste tænder to gange om dagen, bruge tandtråd/tandstikker og evt. mundskyl i en periode til du oplever at mundtørheden går væk.

Undgå sukker og drikke rigeligt med vand er lige til brug evt. ting som at have vandflasker stående de steder du sidder og opholder dig så du husker det.

Sidst men ikke mindst kan du anvende noget mundgel el. tyggetabletter til at afhjælpe mundtørhed. Vil kan blive klogere ved at læse om mundtørhed her i en artikel redigeret af en klinisk farmaceut.

Hvordan føles tør mund?

Har du prøvet at sove med åben mund når du har været snottet el. tilstoppet i næsen? Så ved du hvordan mundtørhed føles. Du vil føle en trang til at slikke rundt i munden hele tiden for at fugte munden igen.

Det er ikke en rar følelse når man er gravid, og man har andet der påvirker kroppen og ens humør, hvorfor små ting som dette bare kan gøre det meget værre. Heldigvis er det nogle rimelig komfortable og nemme løsninger på et problem som mundtørhed, som du lige har læst om i artiklen her.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *